Eutanasia: moartea, singura soluție?

Boala unui copil ne provoacă să ne întrebăm de ce ? De ce el și nu eu ? Asta cu siguranță schimbă viețile părinților.

Mamei mele, care era sănătoasă din punct de vedere fizic, din cauza problemelor ei mentale, i s-a administrat o injecție letală.

Trăim într-o societate în care autonomia este esențială și am pierdut sentimentul solidarității. Toți vor să fie independenți, însă uităm că a depinde de alții poate să ne facă foarte bine.

Oamenii pot oricând să se dezvolte, chiar și aproape de sfârșitul vieții. Uneori, sentimentul de împlinire este extraordinar, chiar la final. Dacă moartea este singura soluție și dacă se invocă atât de mult ca în Țările de Jos, probabil că ceva e greșit cu întreaga cultură.

Militanții pro-eutanasie au susținut întotdeauna că fiecare are dreptul de a decide dacă vrea sau nu să mai trăiască și că, în cazul în care nu mai vrea, e normal ca statul să îl ajute în acest sens. Ar trebui să fie o distincție clară între responsabilitățile cetățeanului și cele ale guvernului. Guvernul ar trebui să promoveze viața, să asigure o îngrijire bună, iar când oamenii iau decizia tragică de a-și scurta viața, guvernul nu ar trebui să încurajeze acest lucru.

Înainte, eutanasia era pentru oamenii cu cancer în fază terminală, care aveau parte de o moarte lentă și agonizantă, în care strigau de durere. Doctorii au găsit atunci o soluție să pună capăt suferinței lor. Astfel, ei pot fi protejați de orice consecință legală.

Legea este extrem de neclară și de imprecisă. Spre exemplu, nu precizează termenul suferință terminală. Cuvântul terminal nu e precizat, iar eutanasia poate fi aplicată și în cazuri non-terminale. Asta chiar se întâmplă, în 15 % din cazuri. Precizează doar suferința fizică și cea psihică. Astfel, fiindcă legea e neclară, a ajuns să fie aplicată pe o arie din ce în ce mai largă. Acest lucru este reflectat și în mass-media.

Vedem că eutanasia este delegată tot mai mult asistentelor, deși, în mod normal, doar doctorul are voie să o facă.

Am văzut că efectul legii este acela de a nu oferi oamenilor suficient sprijin pentru viață. Am auzit despre oameni cărora li s-a propus eutanasia, cu toate că nici nu se gândeaula acest lucru.

Personal, consider că sunt soluții mai bune ce vor rezolva orice nevoie a ființei umane. Am colegi ce militează în favoarea eutanasiei, care spun că nu au nicio ezitare în a eutanasia pe cineva. Ei verifică doar dacă se îndeplinesc criteriile legale. Riscul acestei legi este faptul că banalizează eutanasia. Îi face pe oameni să creadă că oricine poate apela la asta, indiferent de motiv. Dacă cuiva i se pare inacceptabil să aibă vederea proastă și i se pare incurabil fiindcă nu vrea să poarte ochelari, ne găsim într-o situație ce corespunde cadrului legal.

Dacă eutanasia e solicitată în mod repetat, care e problema ? Anul acesta am fost impresionat de niște elevi care mi-au spus că au întâlnit un doctor care încuraja eutanasia. Mi-a înghețat sângele în vine. Mai întâi pentru că este cu totul împotriva legii și apoi pentru că minimizează tragedia umană. Nu putem obliga oamenii să trăiască, dar asta nu înseamnă că doctorul ar trebui să eutanasieze.

Medicina are la bază ideea vindecării și a prevenirii. Ar trebui să ne punem întrebarea dacă eutanasia are de-a face cu vreuna din cele două.

Mă întreb dacă eutanasia înseamnă să mori cu demnitate... Adică nu murim cu demnitate când avem parte de îngrijire paliativă ? Asta vrea să spună ? Nu este demn să mori după ce ți-ai trăit viața până la capăt ?

E o modalitate de a re-umaniza medicina și vrem să facem asta pentru a re-umaniza societatea, pentru a ne îngriji unii de alții și a arăta că dragostea contează.

Este important să readucem în mintea oamenilor faptul că sfârșitul vieții, de obicei, are loc încetișor și firesc. O abordare paliativă îi vizează pe toți, de la copilul pe moarte, până la familie, frați, surori, la toți cei implicați în viața lui, pentru că, după ce copilul moare, ceilalți rămân aici.

Orice formă de boală am avea, pierderea autonomiei nu înseamnă pierderea demnității.

Guvernului belgian i-au fost înaintate trei propuneri de a scoate eutanasia din cadrul legal.

Documentar realizat de Alliance Defending Freedom.

Materiale asemănătoare aici: https://alfaomega.tv/crestinulsisocietatea/social

660 accesări
sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.